Genel Bilgi

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına olan ilgi artmış ve önemli bir meslek dalı haline gelmiştir. Gastronomi, yeme ve içme kültürünün bilim ve sanata dönüşmesidir. Gastronomi sadece gıda maddelerinin hazırlanıp tüketilmesine ilişkin bir süreç değildir. Yiyecek ve içeceklerin tarihsel gelişme sürecinden başlayarak tüm özelliklerinin ayrıntılı bir biçimde anlaşılması, uygulanması ve geliştirilerek günümüz şartlarına uyarlanması çalışmalarını kapsayan bir bilim dalıdır. Gastronomi çalışmalarında kullanılan yöntemler ve yaklaşımlar diğer disiplinlerden derlenmiş olduğu için doğası gereği disiplinler arasıdır.

Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, gerekli bilgi ve beceri ile donatılmış, analitik düşünme ve iletişim becerileri yüksek, uluslararası düzeyde rekabet edebilecek, çalışma yaşamlarında disiplinli, azimli, araştırmacı ve yenilikçi genç yönetici şefler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Eğitim – Öğretim süresi 4 yıl olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programında öğrenciler ilk yıllarında bilimsel hazırlık ve yetkinlik tamamlayıcı dersleri alacaklardır. Gastronomi sanatı sadece yemek pişirme anlamına gelmemektedir. Bu nedenle gerekli uygulama dersleri ile harmanlanmış teorik dersler, öğrencilerimizin kültürel ve bilimsel alt yapıyı alarak ve gıda ile ilgili tüm alanlarda vizyon sahibi gastronomlar olarak yetiştirilmesini sağlayacaktır.

Misyon ve Vizyon

Misyon

İlgili sektörde ihtiyaç duyulan, en az bir yabancı dili iyi düzeyde bilen ve uluslararası alanda da çalışabilecek, temel gastronomi ve mutfak sanatları teorisine ve genel işletme bilgilerine hakim, yöneticilik niteliklerine, iletişim becerilerine ve sorgulayıcı düşünceye sahip, takım çalışmasına yatkın ve insani ilişkilerde başarılı bireyler yetiştirmek, öğrencileri toplumsal fayda oluşturma, etik anlayıştan ayrılmama, sosyal sorumluluk çerçevesinde uygulamalar geliştirme konularında duyarlı kılmak, sektörel gelişmeler doğrultusunda ortaya çıkan ihtiyaçlar ve taleplere yönelik projeler hazırlamak, mevcut ve potansiyel sorunların çözümüne katkıda bulunmak, yenilikleri sürekli olarak incelemek, bu konuda gerek kuramsal gerekse uygulamaya dönük akademik araştırmalar yapmak ve bu araştırmaları yapacak öğretim elemanları yetiştirmek, ulusal ve uluslararası alanlarda gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi veren kurumlar ve işletmeler ile işbirliği yaparak, gerek öğrencilerin daha iyi yetişmesi, gerekse eğitim programlarının ve olanaklarının sürekli güncellenmesini ve geliştirilmesini sağlamaktır. 

 

Vizyon

Lisans eğitimi süresince gıda teknolojisi, gıda mevzuatı, gıda hijyeni, beslenme ilkeleri gibi gıdalarla ilgili derslere ilaveten yöneticilik, pazarlama, işletme ve turizm ile ilgili dersler verilerek öğrencilerin pratik ve teorikte mesleki bilgilerini geliştirmektir. Ayrıca bölümümüz, bilimin ışığında Türk mutfak kültürünü ve orijinal yöresel yemek tariflerini tarihe dayandırarak ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmayı vizyon edinmiştir. Turizm ve akademi çevrelerinde yetiştirdiği bireyler, yaptığı bilimsel çalışmalar ve yenilikler ile tanınan, sahip olduğu deneyim ve uzmanlık ile sözü geçen, geleceğe bakışı ve değişim yeteneği ile liderlik eden dünya çapında bir fakülte olmayı hedeflemektedir.

Akademik Personel

Doç. Dr. Mubin KOYUNCU

Anabilim Dalı Başkanı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı

mubin.koyuncu@igdir.edu.tr

Doç. Dr. Gülşen BAYAT

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ANABİLİM DALI

 gulsen.bayat@igdir.edu.tr

 4101

Doç. Dr. Gülçin YILDIZ

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ANABİLİM DALI

 gulcin.yildiz@igdir.edu.tr

 4121

Dr. Öğr. Üyesi Arzu İMECE 

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ANABİLİM DALI

 arzu.odunkiran@igdir.edu.tr

 4122

Öğr. Gör. Fatma Nur TUNAY

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ANABİLİM DALI

 fnur.tunay@igdir.edu.tr

 8173